bela krajina

Brez pasoša ni vstopa na Svobodno belokranjsko ozemlje

1.6.2017 | 14:00 | I. Vidmar

Očetje pasoša Svobodnega belokranjskega ozemlja Peter Badovinac, Branko Babić in Toni Gašperič (Foto: I. Vidmar)

Očetje pasoša Svobodnega belokranjskega ozemlja Peter Badovinac, Branko Babić in Toni Gašperič (Foto: I. Vidmar)

Jugorje - Peto leto imajo na Jugorju v Badovinčevi gostilni carinarnico, ne čisto pravo, a vseeno se lahko zgodi, da vas tam pozdravi skoraj čisto pravi carinik s kapo in značko ter pečatom, ki vam ga bo pritisnil v pasoš Svobodnega belokranjskega ozemlja. Čeprav za tako imenovanim projektom Svobodnega belokranjskega ozemlja stojijo trije vedno na šalo pripravljeni možje - humorist Toni Gašperič, birt Peter Badovinac in karikaturist Branko Babić, stvar v bistvu sploh ni tako neresna, saj jih ni malo, ki so zbiranje štampiljk v svojem pasošu vzeli zelo resno in jim je v njem že nekajkrat zmanjkalo prostora, pa tudi turistom, ki jih z avtobusom pripeljejo v Belo krajino in jih na vstopu v to južno slovensko pokrajino sprejme carinik, se to zdi prav simpatično.

17. aprila je pogruntavščina zgoraj omenjenih mož zaživela, pasoši so bili natisnjeni, uniforma za carinika zlikana in štampiljka namazana. Peter Badovinac je prvi pasoš tistega dne izdal gospe Vidi, ki je tedaj v Belo krajino pripeljala avtobus upokojencev iz Kranja.

"Od tedaj se številne organizirane skupine izletnikov ob prihodu v Belo krajino redno ustavljajo pri nas, da opravimo carinski pregled pred vstopom na Svobodno belokranjsko ozemlje, ki ga je pred petimi leti samovoljno razglasil Toni Gašperič. Večini je zadeva všeč. V tem času je nastalo več sto tisoč fotografij in posnetkov  z belokranjskim carinikom. Naše pasoše imajo ljudje po vsem svetu - v Avstraliji, na Novi Zelandiji, na Kitajskem, v Rusiji, ZDA, na Japonskem in seveda v vseh državah nekdanje Jugoslavije ter povsod po Evropi. Rekorder je s pečati napolnil že sedem pasošev in zdaj polni osmega. Pri vsem tem je veliko zafrkancije. Nekateri, ki se gredo v Beli krajini resen turizem, nas gledajo nekoliko postrani, češ, kaj se pa vi greste, a ljudje so v veliki večini naše početje dobro sprejeli," pravi gostilničar Peter Badovinac, ki pa ob vprašanju, kako je s prometom, hitro postane resen.

"Avtomobilski in predvsem tovorni promet prek Gorjancev se je v zadnjih petih letih povečal za petkrat, promet v gostilni pa se je za tolikokrat zmanjšal, a ne zaradi tega, ker mi ne bi znali postreči. Ljudje si ne vzamejo več časa za potovanje, ves čas se jim samo nekam mudi, kavo si kupijo na bencinskem servisu in jo pijejo v avtu," našteva Peter Badovinac razloge za manjši obisk gostilne.

So se pa tako v preteklosti kot tudi v sodobnem času pri Badovinčevih radi ustavljali tudi predsedniki: "Tito je bil pri nas dvakrat. Niko Belopavlovič je k nam v prejšnjih časih pripeljal številne politike, od katerih so bili nekateri tudi očetovi prijatelji iz partizanskih časov. Tudi Milan Kučan, Janez Drnovšek, Borut Pahor, Danilo Türk  in Miro Cerar so se ustavili pri nas, nekateri celo precej pogosto," pove Peter in pokaže na fotografije na steni, ki njegovo pripoved potrjujejo.

Včeraj popoldne so pri Badovinčevih ob zaključevanju prve petletke Svobodnega belokranjskega ozemlja in pasošev pripravili priložnostno srečanje, na katerega so povabili tudi najbolj vnete zbiralce žigov. Toni Gašperič in Branko Babič sta ob tej priložnosti predstavila še nekatere dokumente, vezane na Svobodno belokranjsko ozemlje, ko so vinojeta, ki jo popotnik potrebuje za nemoteno potovanje po belokranjskih cestah in ima z njo 50-odstotni popust na vseh brezplačnih parkiriščih po Beli krajini, vozniško dovoljenje in različni prospekti. Toni je nekaj povedal tudi o Osnovni šoli Bistra Buča v Radovici in Kliniko za navajanje na olja, ki so jo odprli v oljarni Pečarič in je prva tovrstna zdravstvena ustanova pri nas.

‹ nazaj

Galerija (10)

Peto leto pasosev SBO - 01
Peto leto pasosev SBO - 02
Peto leto pasosev SBO - 03
Peto leto pasosev SBO - 04
Peto leto pasosev SBO - 05
Peto leto pasosev SBO - 06
Peto leto pasosev SBO - 07
Peto leto pasosev SBO - 08
Peto leto pasosev SBO - 09
Peto leto pasosev SBO - 10

Komentarji (10)

1.6.2017–5 (6) (11)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
tudi udbaši so se ustavljali ne sam predsedniki
1.6.2017 6 (9) (3)Ocenixxx 
Jeb..e udbaši, spranoglavc.
3.6.2017 8 (9) (1)Ocenitovarišica 
Tovarišica bodavinčeva pa vleče na Rdečem kriču 7000 EUR plače na mesec, tudi kot posledica tek komunističnih tekovina.
3.6.2017–5 (0) (5)Ocenidolenjka 
Zadnja pripomba je zlobna. Če je res, si plače ni določila sama, pred njo so jo prejemali sekretarji in jo bodo za njo, le da jo bo po volitvah RK prejemal kdo, ki ne bo iz Bele krajine in bomo vsi tiho. Tisti tudi ne bo trošil v Beli krajini, ker je to predaleč od Ljubljane in drugih "važnih" krajev.
3.6.2017 1 (2) (1)Oceniupokojenka 
Dolenjka tvoje leporečje je ćist mimo
4.6.2017OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Tako je ,osvobojeno ozemlje kot nekoč...pred tem pa ozemlje beličev ki se rasprostira tam do Šenjerneja- Vrhpolja, Gaberja in Gorjancev - gostilne/ carine Badovinac. Tu nekako bi bilo potrebno potegniti mejo:) Bela zastava do te meje, za to ponosno igriva rdeča . Živelo osvobojeno ozemlje BK! :)
4.6.2017–4 (7) (11)Ocenipartizan 
Komunisti so se skrivali , po Beli krajini med vojno po vojni so jo pa pozabli , kakšni so bli se kaže še danes , šele danes dobivajo nekatere partizanske vasi vodo v svoje domove, žalostno ,da nam je mogla Evropa zgradit vodovode ,komunisti tega niso bili sposobni .
5.6.2017 3 (3) (0)Ocenišvercar 
Pri Badovincu je prava lokacija za carino. Peter se je na" meji" znal dobro prilagoditi tudi v tako opevanem socializmu. Danes ponuja karapampolo, včasih pa je pri njem cvetela menjalnica, predvsem v božičnem in velikonočnem času, ko so prihajali gastarbajtarji s polnimi žepi mark. Nanje so z nestrpnostjo čakali tako belčki kot tudi zapriseženi komunisti. Marka je bila v Jugoslaviji v času, ko se naj bi v državi po izjavah nekaterih pravljičarjev cedila mleko in med edino plačilno sredstvo za večino artiklov v trgovinah. Badovinac je čez dan veselo ploskal in se klanjal partijskim veljakom, zvečer pa je ceno marke določal kapitalistični zakon povpraševanja in ponudbe. Danes menjalnice niso aktualne, bo pa Peter nekaj zaslužil s pasuši. ostaloprilagoditi
5.6.2017 3 (7) (4)OceniKar je res, je res 
partizan , ne kvasaj traparij! Koliko vodovodnega omrežja pa je Slovemcem zgradila Evropa?? Dej no dej! Vodooskrba in še marsikaj drugega je bilo zgrajeno pred letom 1991. Danes EU le delno participira pri določenih projektih. Pa še to ne kar tako. Kot menda veš, moramo zato Slovenci kar precej cvenka zmetat v evropski žakelj, da nam potem EU po kapljicah kaj vrne!! P če tin še kaj ni jasno - tudi v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji so še zaselki brez vodovoda, elektrike in ostale infrastrukture. Da o ZDA sploh ne govorimo!! O skrivanju nekih komunistov po Beli krajini pa le - je za vsako gverilsko gibanje je popolnoma normalno , da ne paradira pred okupatorji. Javno z njimi ste se kazali in defilirali le belčki- izdajalci slovenskega naroda!
5.6.2017–5 (3) (8)OceniJež 
švercar - znan je " patriotizem" nekaterih Belokranjcev. Če se le da ogoljufat državo al pa soseda. Uskoška navada ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava