FOTO: V Velikem Gabru odprli rastočo knjigo

29.10.2011 | 07:30

FOTO: V Velikem Gabru odprli rastočo knjigo
FOTO: V Velikem Gabru odprli rastočo knjigo

Veliki Gaber - Sinoči je Veliki Gaber z okolico dobil svojo rastočo knjigo, v katero se je vpisalo že devet imen, ki so s svojim delom pomembno vplivali na ta kraj. "Številno smo Slovenci majhni, imamo pa velike ljudi, ki so veliko naredili za slovensko znanost in knjigo. Rastoča knjiga je povabilo mladim in starejšim, da je vsak dan pomemben, da nekaj dajo svojim bližnjim in okolici," je med drugim dejal idejni oče rastoče knjige Janez Gabrijelčič.

Glavni krivec, da je Veliki Gaber dobil svoje rastočnike, kakor pravimo tistim, ki so se zapisali v rastočo knjigo, je predsednica tamkajšnjega društva upokojencev Joži Štrempfelj, ki si je najprej prizadevala, da so ob letošnjem kulturnem prazniku odprli knjižnico, v kateri je posebno vitrino dobil Ivan Zorec, po katerem knjižnica nosi tudi ime. Ko si je novo pridobitev prišel ogledat vsestranski kulturnik, Šentrupertčan Jože Zupan, je takoj ugotovil, da je Zorčeva vitrina pravzaprav začetek rastoče knjige, nagovoril je Štrempfljevo, da je skupaj z upokojenci poiskala še druga pomembna imena Velikega Gabra in okolice, katera želijo predstaviti prihodnjim rodovom, on pa jim je pomagal kot mentor.

V rastočo knjigo Velikega Gabra in okolice so se zapisali: organizator političnega življenja Jožef Rosina (1810-1889), duhovnik in karikaturist Franc Zorec (1854-1930), pesnik in duhovnik Franjo Neubauer (1872-1945), pripovednik Ivan Zorec (1880-1952), duhovnik Jožef Rozman (1902-1959), partizanski zdravnik dr. Peter Držaj (1913-1944), učitelj in ravnatelj Peter Podobnik (rojen 1943), kmetovalec in nekdanji predsednik sveta krajevne skupnosti Anton Fortuna (rojen 1943) in nekdanji župnik v Velikem Gabru Ivan Jagodic (rojen 1954).

Slednji je bil edini od treh živečih rastočnikov, ki se je sinoči udeležil izjemno zanimive prireditve, na kateri je v vlogi Primoža Trubarja nastopil Luka Bregar, zaigral je harmonikar Matej Pevec, zapeli pa so mešani pevski zbor Večerna zarja DU Veliki Gaber in ženski pevski zbor KUD dr. Petra Držaja Veliki Gaber. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik KS Veliki Gaber Boris Praznik in trebanjski župan Alojzij Kastelic, za vezno besedo pa je skrbel Borut Sever.

J. A.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava