gospodarstvo

TPV s partnerji ustanovil razvojni center SiEVA

13.4.2011 | 10:30 | A. K.

Ekološki varen avtomobil je eden izmed ciljev partnerstva SiEVA in je izdelan iz delov, razvitih v Sloveniji. (Foto: TPV)

Ekološki varen avtomobil je eden izmed ciljev partnerstva SiEVA in je izdelan iz delov, razvitih v Sloveniji. (Foto: TPV)

Novo mesto - Predstavniki osmih slovenskih podjetij s področja razvoja in proizvodnje komponent in sistemov za avtomobilsko industrijo Cimosa, Hidrie, Iskre Avtoelektrike, Iskre Mehanizmi Lipnica, Kolektor Group, MLM, Polycoma Škofja Loka in TPV so včeraj podpisali družbeno pogodbo, s čimer je bilo tudi uradno ustanovljeno podjetje SiEVA d.o.o. Ustanovitev skupnega podjetja predstavlja, kot poudarjajo v omenjenih podjetjih, nov korak v razvoju slovenske avtomobilske industrije.

Foto: TPV

Foto: TPV

Razvojno podjetje SiEVA d.o.o., ki bo imelo tudi poslovno enoto v Novem mestu, bo zaposlovalo okoli 50 vrhunskih razvojnih strokovnjakov, ki se bodo osredotočali na razvoj inovativnih rešitev za zeleno mobilnost, večjo varnost in udobje potnikov v najsodobnejših vozilih.

Cilj partnerstva SiEVA, katerega ime je kratica za »Sinergijski Ekološki Varen Avtomobil«, je združevanje kompetenc, potencialov in razvojne infrastrukture za razvoj novih rešitev na področju naprednih motorjev z notranjim izgorevanjem, hibridizacije in elektrifikacije vozil, varnosti in udobja ter proizvodne odličnosti.

"Z vključevanjem v slovenska in mednarodna združenja bo SiEVA ustvarila mrežo povezav pri izmenjavi in pridobivanju novih znanj. Z vrhunsko opremljenostjo in koncentracijo razvojnih kapacitet se bodo sodelujoča partnerska podjetja v Evropi in svetu pozicionirala kot pomembni razvojni in predrazvojni dobavitelji globalnim proizvajalcem vozil," so zapisali v novomeškem TPV-ju.

Novoustanovljeno podjetje SiEVA d.o.o., ki bo uspešna slovenska podjetja združevalo na podoben način, kot je to praksa med podjetji avtomobilske branže drugod po svetu, bo tako na mednarodnem trgu naslavljalo niše, velike po več milijard evrov. Partnerji v novoustanovljenem podjetju so namreč prepričani, da lahko s sodelovanjem že srednjeročno ustvarijo nekaj 100 milijonov evrov dodatne prodaje visokotehnoloških rešitev za avtomobilsko industrijo ter z njo povezanih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, dolgoročno pa še bistveno več. Rešitve, ki bodo nastajale pod okriljem partnerstva, bodo namenjene vgradnji v okolju prijazna vozila vodilnih evropskih in svetovnih blagovnih znamk.

V podjetju SiEVA bodo imeli TPV strokovnjaki vodilno vlogo na področju varnosti in udobja v vozilih.

"Temu cilju sledijo tudi ostali raziskovalno-razvojni in razvojno-investicijski projekti v TPV. Na področju razvoja ogrodij vzglavnikov, posameznih sklopov in mehanizmov sedežev želi TPV prevzeti pobudo in postati vodilni razvojni dobavitelj v Evropi," poudarjajo v novomeškem podjetju.

Pred kratkim so tako strokovnjaki TPV patentirali tehnično rešitev oziroma izum »Avtomobilski sedež s samodejno po višini nastavljivim vzglavnikom«, ki v veliki meri poveča varnost voznika, zanj pa so že pokazali zanimanje tudi potencialni kupci.

‹ nazaj

Komentarji (4)

14.4.2011OceniTone 
Vrhunski izdelek
15.4.2011Ocenidelavec 
Zaposlenim pa mezdo. Kaj nam vse to nuca, če bo avto 5€ če še toliko ne bomo imeli da bi ga za ta denar kupili. >Vse skupaj je samo neko nategovanje in ko je jači.
16.4.2011OceniJan 
Danes je imeti delo in redno plačo že skoraj luksuz. Ne jamraj o nekih "mezdah" ki bi ti jo zavidal vsak odpuščen delavec v Danfosu, Beti in podobnih. Težki časi so. Če se počutiš tako neverjetno sposobnega da misliš da si sposoben inovativen in nasploh boljši od delovnega mesta, obstaja čisto lepa možnost da ustanoviš sp ali doo, pa boš sam svoj gospodar in si sam nakazoval plače, kolikor misliš da si zaslužiš. Ampak to pa ne, a?
22.4.2011OceniIvan Laic 
Razvojni center v Novem mestu je zelo pomembna stvarv za celo regijo Ce potrebujete merilne naprave za kakovost imamo veliko izbiro merilnih naprav.Generalni zastopnik firme Stifelmayer Faro.Zeiss.Hexagon.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava