Pepelka našla dom v Šentrupertu

18.9.2010 | 07:50

Priznana umetnica Alenka Sottler in prof. Jože Zupan. (Foto: M. Ž.)

Priznana umetnica Alenka Sottler in prof. Jože Zupan. (Foto: M. Ž.)

Šentrupert - V galeriji, ki je prostor našla v mansardi pravkar obnovljene in razširjene osnovne šole dr. Pavla Lunačka, so sinoči slovesno odprli dve stalni postavitvi zbirk – izvirnih ilustracij mladinskih del in slovenskih slikanic za otroke sveta. Tako ena kot druga sta pravzaprav edinstveni v slovenskem prostoru, njun avtor, pa tudi dveh novih stalnih razstav, ki jih bodo predstavili jutri popoldne – rastoča knjiga Šentrupert in rastoča knjiga svetovne mladinske književnosti, je profesor Jože Zupan, nekdanji ravnatelj šole.

Na vseh stenah, panojih in v vitrinah šole se bohoti pravo bogastvo, je v nagovoru poudaril župan Rupert Gole, velik podpornik kulture. Zbirke, ki so rasle skozi leta, danes obsegajo kar 438 slikanic slovenskih avtorjev v 27-ih tujih jezikih, 430 izvirnih ilustracij, 50 grafičnih listov in 60 ostalih slik. V t.i. galeriji so postavljena dela, ki so jih pridobili med prenovo šole, dela generacije od leta 1969 dalje, kar je bilo, kot je dejal prof. Zupan, pa je na hodnikih šole.

Ena od 17-ih ilustracij nagrajene Pepelke.

Ena od 17-ih ilustracij nagrajene Pepelke.

Posebno mesto v bogati zbirki ilustracij zaseda vseh 17 ilustracij slikanice Pepelka akademske slikarke Alenke Sottler, ki je po domačih in mednarodnih razstavah svoj dom dobila v Šentrupertu. Avtorica največkrat nagrajenih ilustracij je med drugim povedala, da je v resnici vesela, ker se Pepelka nekako vrača domov. Domov – s tem misli namreč tiste kraje, kjer je bilo doma njeno otroštvo.

Za Pepelko je Sottlerjeva, ki živi in ustvarja v Ljubljani, prejela mednarodna priznanja na področju knjižne ilustracije, in sicer Zlato jabolko BIB 2007 na svetovnem bienalu otroške ilustracije v Bratislavi, ki ga je ob tej priložnosti vročila prof. Zupanu in bo postalo del zbirke, in nominacijo za »Astrid Lindgren memorial award« - ALMA 2010, najvišje mednarodno priznanje na področju otroške ilustracije. Že pred tem je za prve ilustracije Pepelke prejela priznanje Hinka Smrekarja na slovenskem bienalu ilustracije.

Glasbena skupina Cantamus.

Glasbena skupina Cantamus.

O umetninah in ilustraciji je govorila tudi strokovnjakinja za ilustracije, umetnostna zgodovinarka Maruša Avguštin, za pravi glasbeni posladek pa so poskrbeli člani domače skupine Cantamus in kvartet saksofonov Glasbene šole Trebnje.

M. Ž.  

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava