Keramika Novo mesto in umetniki 

2.6.2009 | 10:45

Foto: Rasto  Božič

Foto: Rasto Božič

Novo mesto - V okviru 1. Mednarodnega trienala keramike Unicum 09 so po petkovem odprtju prve dolenjske razstave iz tega sklopa, kostanjeviške Keramike v konceptu 4, včeraj v mali dvorani Dolenjskega muzeja predstavili razstavo Keramika Novo mesto in umetniki.

Na njej so predstavili izbor pečnic, uporabne ter okrasne izdelke, ki so jih po umetniških predlogah izdelali v tovarni Keramika Novo mesto. 

Za razstavo Keramika Novo mesto in umetniki, ki je na ogled do 11. oktobra, je etnologinja in kustodinja Dolenjskega muzeja Ivica Križ pripravila uporabne in okrasne izdelke, ki so nastali v sodelovanju med nekaterimi slovenskimi likovnimi ustvarjalci, kot so Dana Pajnič, Julij Papič, Srečko Kotar in Ferdo Foltyn, ter tovarno Keramika Josipa Klemenčiča, ki je v Novem mestu delovala tridesetih letih 20. stoletja. 

Poseben del razstave so namenili predstavitvi sodelovanja med podjetjem Pionir oziroma njegovo enoto Tozd Keramika, naslednikom Klemenčičeve Keramike, in akademskim slikarjem Tomažem Kržišnikom, ki je bilo posebej plodno v drugi polovici osemdesetih in v začetku devetdesetih let minulega stoletja. 

V okviru razstave je prikazan tudi izbor Kržišnikove unikatne drobne plastike v keramiki, na panojih pa še njegov obsežni keramični opus v povezavi s prostorsko likovno opremo, ki se nahaja v različni prostorih po Sloveniji. 

Kot je povedala Križeva, sta leta 1892 brata Janez in Valentin Appe v Kandiji odprla prvo pečarsko delavnico v Novem mestu, ki jo je nato leta 1909 prevzel Josip Klemenčič, leta 1923 pa je ustanovil prvo delniško podjetje Keramika, tovarna peči, štedilnikov, kamenine in šamotnih izdelkov Josip Klemenčič s sedežem v novomeškem Bršljinu. 

Osnovna proizvodnja Klemenčičeve Keramike je bila izdelava pečnic za krušne in sobne peči ter zidane štedilnike, v 30. letih 20. stoletja pa so v tovarni v sodelovanju z nekaterimi slovenskimi umetniki začeli izdelovati tudi uporabne in okrasne izdelke iz beloprstene keramike. 

Keramični oddelek tovarne je deloval od leta 1931 do 1939, nato so ga zaradi gospodarske krize ukinili, v drugi polovici 40. in v 50. letih minulega stoletja pa so ga brez uspeha nekajkrat poskušali oživiti. 

Razstavo spremlja bogat katalog, v katerem je med drugim zapisano, da se je akademski slikar Tomaž Kržišnik leta 1943 rodil v Žireh, šolal pa se je na varšavski likovni akademiji, kjer je leta 1968 opravil še magisterij s področja knjižne ilustracije.  

Vse do danes je ustvarjal na različnih področjih. Ob osnovnem slikarskem delu s poudarkom na risbi se je posvečal tudi knjižni ilustraciji, grafičnem oblikovanju, gledališki scenografiji, oblikovanju lutk ter unikatnemu oblikovanja v steklu, kamnu in keramiki. 

Rasto Božič 

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava