šport

Bronasta kolajna najlepše darilo

28.8.2024 | 09:50 | Besedilo in fotografije: R. N.

Novo mesto - Nejc Peterlin je poskrbel na nov uspeh slovenskega dirkališčnega kolesarstva, saj je na mladinskem svetovnem prvenstvu na velodromu na Kitajskem v dirki na končni cilj osvojil bronasto kolajno. »Ko sem prečkal ciljno črto, sem pomislil, zakaj nisem še malo stopil na pedala, ampak po nekaj prespanih nočeh sem spoznal, da je tudi tretje mesto rezultat, na katerega sem lahko izjemno ponosen,« je včeraj ob prihodu domov povedal mladi kolesar novomeškega kluba Adria Mobil.

Z leve proti desni: Vid Murn, Nejc Peterlin in Josip Radaković

Z leve proti desni: Vid Murn, Nejc Peterlin in Josip Radaković

S tem je nadaljeval niz osvajanja medalj mladih slovenskih kolesarjev na velikih tekmovanjih na stezi, saj je v preteklih dveh letih še en novomeški kolesar, Žak Eržen, s prvenstev na dirkališčih prinesel celoten komplet odličij.

Nejc je pred prvenstvom vedel, da je dobro pripravljen in da se lahko kosa z najboljšimi, kar je pokazal že na evropskem prvenstvu v Nemčiji, ki je potekalo mesec dni prej. Na Kitajskem ga je najprej čakala dirka na končni cilj; kolesarji so se spopadli, kdo bo prvi prevozil 40 krogov. »Konec je bil malce kaotičen, saj smo zaradi padca in nevtralizacije dirke odpeljali dodatnih 10 krogov. Kazalo mi je zelo dobro, z avstralskim kolesarjem nama je skoraj uspelo pobegniti. Imela sva že lepo prednost, a so naju ujeli,« je potek dirke opisal Nejc Peterlin, ki je pred odhodom na Kitajsko praznoval 18. rojstni dan. Bronasta medalja je bila zanj najlepše darilo, pravi.

Pozneje je nastopil tudi v disciplini omnium, v kateri je zasedel šesto mesto, skupaj s klubskim sotekmovalcem Vidom Murnom pa sta v atraktivni disciplini madison pristala tik pod zmagovalnim odrom, na nehvaležnem četrtem mestu. »Dirkališčno kolesarstvo je zelo lepo dopolnilo cestnim dirkam. Dirkanje po stezi je zabavno, a v nadaljevanju se bom bolj osredotočil na cestno kolesarstvo,« je še dodal dijak tehniške gimnazije, ki prihaja s Potoka v občini Straža.

Mlada kolesarja je spremljal njun klubski trener Josip Radaković, ki je poudaril, da je bila konkurenca zelo močna. »Vsega skupaj je nastopilo več kot 270 tekmovalcev iz 47 držav. Večina kolesarjev, ki so bili med prvimi petnajstimi, ima že podpisane pogodbe z ekipami Pro tour.«

Na včerajšnjem sprejemu v Olimpijskem centru Novo mesto je mladima kolesarjema med drugim čestital tudi novomeški župan Gregor Macedoni. Veseli ga, da se je slovenska odprava domov znova vrnila z medaljo. Še enkrat več se je pokazalo, da je velodrom v Novem mestu, na katerem kolesarji trenirajo, velika pridobitev. »Slovenija se tudi v dirkališčnem kolesarstvu predstavlja kot velesila,« je dejal Macedoni, ki je bronastemu Nejcu izročil majhno repliko situle, ob tem pa je izrazil upanje, da mu v prihodnje podeli tudi večjo na Glavnem trgu v Novem mestu, ki jo dobi zmagovalec zadnje etape dirke Po Sloveniji.

Nejc Peterlinu je čestital tudi novomeški župan Gregor Macedoni.

Nejc Peterlinu je čestital tudi novomeški župan Gregor Macedoni.

»Res mi je v čast in ponos, da smo se zbrali in da proslavimo ta izjemen rezultat. Mlajši kolesarji, zgledujte se po Nejcu in Vidu,« je povedal predsednik novomeškega kolesarskega kluba Adria Mobil Marko Lekše. Ob koncu je še dodal, da je tiha želja vseh v klubu, da se bodo kdaj zbrali tudi ob proslavljanju novomeške olimpijske kolesarske medalje.

Predsednik KK Adria Mobil Marko Lekše

Predsednik KK Adria Mobil Marko Lekše

‹ nazaj

Galerija (17)

IMG_7555
IMG_7556
IMG_7562
IMG_7564
IMG_7572
IMG_7573
IMG_7574
IMG_7579
IMG_7581
IMG_7590
IMG_7594
IMG_7596
IMG_7599
IMG_7603
IMG_7605
IMG_7610
IMG_7618

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava