Mednarodni muzejski dan z Ljobo Jenče, Rokodelski center Ribnica

18.5.2024 | 10:30

Vabljeni!

Slogan letošnjega Mednarodnega muzejskega dne je »MUZEJI ZA IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKOVANJE«.  Prav izobraževanju in raziskovanju je posvetila vse svoje življenje tudi etnomuzikologinja dr. Zmaga Kumer, ki je v sklopu svojega dela na Glasbeno narodopisnem inštitutu ZRC SAZU opravila tudi podrobno raziskavo duhovne dediščine in ljudske pesmi na območju naše doline.

Njeno gradivo,  v času svojega življenja je namreč objavila okrog 500 člankov, publikacij, zbornikov in drugih objav, je na voljo številnim društvom, posameznikom, zavodom pri oživitvi nesnovne dediščine širšega slovenskega prostora. V letošnjem letu, ko mineva 100 let od rojstva dr. Zmage Kumer smo se odločili, da bomo Mednarodni muzejski dan 2024 obelodanili s spominom na njeno delo.  

Vljudno vabljen, da Mednarodni muzejski dan preživite z nami.  

10.30 uri – Rokodelski center Ribnica

ANDRLE BANDRLE ZLATA KOLESA

Enkratno doživetje za otroke. Vodenje po stalni razstavi Suhorobarstvo in lončarstvo s pomočjo ljudskih pesmic in ugank.

19. uri – Rokodelski center Ribnica

STOJI, STOJI TAM RIB´NICA

Vabljeni na večer pripovednih pesmi Ribniške doline.

Popotovanje po izročilu otroških ljudskih pesmic in balad, ki  jih je dokumentirala Zmaga Kumer,  nam bo pričarala pevka in pravljičarka Ljoba Jenče.