namig za premik

Pohod na Snežnik (1796 m), zbor pred OŠ Bršljin

18.5.2024 | 07:00

Sobota , 18. 5. 2024

Veliki Snežnik, dinarski velikan, je najvišja gora slovenskega ne alpskega sveta, o kateri je pisal že Janez Vajkart Valvazor in ji dal častno mesto v opisu gora v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689. Poleg izjemnega pogleda in snega na vrhu gore do začetka poletja je njegova največja botanična posebnost rastlinstvo nad gozdno mejo. Pot je primerna za vse generacije, najbolj pa za mlade planince, ki si želijo raziskovanja v naravi. Zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite. Naše pohode podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

ODHOD:

Zbirno mesto pri OŠ Bršljin ob 7.00 uri, od koder se bomo z avtobusom odpeljali v smeri Ljubljane, Ilirske Bistrice, v naselje Sviščaki. Vožnje do tja bo za 2 uri in pol.

TURA:

Našo turo bomo začeli pri Planinskem domu Sviščaki. Po markirani poti se bomo podali preko travnika, nadaljevali po gozdni cesti, kolovozu in planinski stezi skozi gozd, ki višje preide v ruševje. Z vzponom med ruševjem, golim vršnim delom, proti vrhu in koči Draga Karolina se nam odprejo prostrani razgledi. Na obračališču med ruševjem so kupi drv in prošnja, da vsak, ki ima še veliko moči, odnese kakšno poleno do koče. Z razglednega in vetrovnega vrha je razgled na vse strani, ker je Snežnik veliko višji od bližnjih vrhov. Malo nižje, v zavetju skal stoji planinski dom z vpisno knjižico in žigom. Tu bomo naredili daljši odmor za okrepčilo. Povratek bo po poti vzpona, deloma pa po krožni poti. Za pohod bomo potrebovali približno 4 ure čiste hoje.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili med 18. in 19. uro.

VGN:

Trudimo se, da v naravi ne delamo škode (trganje rož, lomljenje vej …) in ne povzročamo hrupa. Odpadke odnesemo s sabo v dolino. Po svojih močeh pomagamo z oskrbo koče z drvmi.

HRANA:

Hrana in pijača naj bosta iz vašega nahrbtnika. V planinskem domu pa boste imeli tudi možnost kaj kupiti.

CENA:

Otroci: člani PZS 15€

Odrasli: člani PZS 25€

Nečlani: PZS 20€

Nečlani: PZS 30€

Člansko izkaznico ali planinski dnevnik kot dokazilo o plačani članarini imejte s sabo.

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest, oziroma najkasneje do srede, 15. maja 2024, sprejemava Majda na: majda@tomas.si , tel.: 041 577 822 in

Roman na: roman.makse@gmail.com, 041 710 871.

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji bova Majda Markovič in Roman Makše.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravila Majda Markovič.

PLANINSKI POZDRAV in NASVIDENJE 18. MAJA 2024.

Lep planinski pozdrav,

PDNM

‹ nazaj